Blog

Pokud jste čerstvým majitelem plynového grilu Broil King®, jistě uvítáte několik dobrých tipů pro prodloužení životnosti a zvýšení bezpečnosti při používání tohoto plynového zařízení.

Tento článek nenahrazuje návod ke spotřebiči ani instalační návod, který jste obdrželi od výrobce. Cílem článku je upozornit na nejčastější chyby při používání plynového grilu.

Montáž grilu

Ke každému grilu Broil King® je přiložen podrobný obrázkový návod k montáži. Pokud návod v balení nenajdete je možné jej stáhnout online. Proveďte montáž přesně podle návodu a pokud si nejste u některého kroku montáže jisti, neváhejte nás kontaktovat.

Při montáži byste měli obvykle spotřebovat všechen přibalený spojovací materiál. V ojedinělých případech, kdy výrobce provedl nějakou dodatečnou změnu, může být v balení nepotřebný spojovací materiál, který ekologicky zlikvidujete.


Připojení plynové láhve

U všech samostatně stojících plynových grilů Broil King® (kromě modelu GEM™) použijte CZ (na Slovensku SK) 10kg plynovou láhev nebo rozměrově ekvivalentní kompozitovou láhev. Vyvarujte se použití menších láhví, protože taková láhev může být v podvozku nestabilní. Plynovou láhev vždy skladujte i používejte ve vertikální poloze. Dbejte na to, aby nedošlo k převrácení láhve nebo grilu, zejména je-li v provozu.

Vaši propan/butanovou plynovou láhev připojte na připojovací sadu (oranžová hadice s regulátorem a šroubením), která je obvykle již z výroby osazena na vašem grilu a proveďte test úniku plynu za pomoci saponátového roztoku. Nezapomeňte po ukončení grilování vždy uzavřít ventil na plynové láhvi.


První zapálení

Po kompletním sestavení grilu a připojení plynové láhve zapalte gril podle návodu s otevřeným víkem, následně víko zavřete a nechte gril "vypálit". Z povrchu grilu se může začít kouřit a může být cítit zápach vypalující se barvy a oleje. Po cca 15-20 minutách tvorba kouře i zápachu ustane.

Pokud je váš gril vybaven nerezovými rošty, můžete jej začít ihned používat. V případě, že máte v grilu rošty litinové, nechte gril vychladnout a následně proveďte seasoning grilovacích roštů z litiny. Seasoning se provádí tak, že rošty potřete tenkou souvislou vrstvou rostlinného oleje. Následně rošty vložíte zpět do grilu a roztopíte gril na střední výkon a rošty s olejem "zapečete" asi 30 minut. Následně gril vypnete a necháte opět úplně vychladnout. Olejová vrstva na roštech vytvrdne a bude chránit rošty před korozí. Seasoning je třeba pravidelně obnovovat, pokud se jeho vrstva ztenčí nebo úplně spálí.

Názorně můžete postup vidět i na tomto videu:


Bezpečný provoz

Alfou a omegou bezpečného provozu plynového grilu je dodržování návodu výrobce a předběžná opatrnost při používání. Vždy když používáte gril, mějte v dosahu vhodný hasící přístroj a prostudujte si, jak jej správně používat.

Buďte opatrní především při grilování velmi tučných potravin. Takové potraviny grilujte na nízký výkon, aby nedocházelo k velkému uvolňování tuku, který by mohl způsobit požár grilu a jeho zničení, včetně rizika poškození zdraví nebo majetku.

Vnitřek grilu a především dno grilovacího boxu v prostoru pod hořáky pravidelně čistěte tak, aby zde nedošlo k nahromadění nečistot a tuků z grilování. Tento tuk by dříve nebo později od hořáků vzplanul a došlo by k nevratnému poškození grilu nebo požáru celého grilu.

Nepoužívejte gril ve vnitřních nebo špatně větratelných prostorech!