Skirt steak Banh Mi

Šťavnatý skirt steak se podává s čerstvým koriandrem, pikantními okurkami, křupavými okurkami a pikantní bazalkovou majonézou v tomto sendviči ve vietnamském stylu. Zbytky nakládané mrkve a daikonu lze skladovat až měsíc v chladničce.

Náročnost: 3 / 5
Příprava: 20 minut
Vaření: 8 minut
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 450 g skirt steaku, osušeného papírovou utěrkou
  • 2 stroužky česneku, nasekaného nebo nastrouhaného
  • 2 lžíce neutrálního rostlinného oleje na vaření (řepkový, z hroznových jader, z rýžových slupek)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce javorového sirupu, medu nebo hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce omáčky hoisin
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička čili omáčky sambal oelek nebo sriracha
  • ½ čajové lžičky prášku koření pětí vůní
  • ½ šálku majonézy
  • 2 lžičky pálivé omáčky chilli crisp nebo chilli pasty
  • 1 snítka Thajské bazalky, jemně nasekaná
  • sůl, podle chuti
  • 4 (20 - 25 cm dlouhé) měkké bagety nebo housky, nakrájené podélně na polovinu
  • 8 snítek koriandru, zbavené silných stonků
  • ½ salátové okurky, nakrájené na šikmé plátky

Pokyny

  1. V zavarovací sklenici smíchejte ingredience na nakládanou mrkev a ředkev. Ujistěte se, že je cukr důkladně rozpuštěn. Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni na plnení sendvičů.
  2. Marinujte skirt steak s přísadami od česneku až po koření pěti vůní. Nechte v chladničce alespoň 30 minut až 4 hodiny.
  3. V malé míse smíchejte ingredience od majonézy po thajskou bazalku, dokud nebude jednotná konzistence. Dochuťte solí podle chuti. Odložte stranou.
  4. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu a naolejujte rošty pomocí mašlovačky Broil King.
  5. Marinované steaky grilujte 2–3 minuty z každé strany. Vzhledem k tomu, že tyto steaky jsou tenké, vnitřek by měl být medium až medium-rare, jakmile zhnědne z obou stran.
  6. Přendejte steaky na prkénko a přikryjte hliníkovou fólií. Nechte "dojít" alespoň 5 minut a pak nakrájejte na tenké proužky.
  7. Rozpůlené bagety ogrilujte plochou stranou dolů, dokud nejsou opečené. Zabalte je do hliníkové fólie a položte na pracovní desku, dokud nebudete připraveni k podávání.
  8. Naplňte sendviče. Z každé strany rozetřete vrstvu chilli bazalkové majonézy. Navrch dejte nakrájený skirt steak, nakládanou mrkev a ředkev, snítky koriandru a nakrájené okurky a ihned podávejte.