modrá bábovka - Broilking

Valentýnské potěšení – modře mramorovaná bábovka

 

Zkuste něco opravdu netradičního, klasické pečení v troubě to zvládne každý, ale bábovku v grilu a ještě k tomu modrou – to je výzva! Nebojte se pohrát si s barvami a dodejte tomuto tradičnímu moučníku příchuť tajemné exotiky.

● Čas na přípravu: 30 minut
● Obtížnost: 3/5
● Doba pečení: 1 hodina – 1 hodina 15 minut

Budete potřebovat:
● 3 šálky polohrubé mouky můžeme použít i bezlepkovou
● 1 prášek do pečiva
● ½ lžičky soli
● 120 g másla
● 2 šálky bílého cukru
● 6 velkých vajec
● 2 kávové lžičky vanilkového extraktu
● 1 šálek zakysané smetany nebo jogurtu
● 2 polévkové lžíce prášku z hrachového motýlího květu (též zván modrá matcha)
● moučkový cukr na poprášení

BK modrá poleva
● 1 ½ šálku moučkového cukru
● 3 lžíce mléka
● ½ lžičky prášku z hrachového motýlího květu (modrá matcha)

Postup:
1. Gril předehřejte na 190 ° C, s tím že výkon hořáků nastavíte na střední výkon. Ujistěte se, že
teplota se během pečení udržuje konstantní.
2. Veškeré sypké suroviny smíchejte v misce do hromady a postavte stranou.
3. Pomocí mixéru či ručního šlehače vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a postupně přimíchávejte jednotlivá vejce. Jakmile je vše krásně vyšleháno – přidejte vanilkový extrakt.
4. Prosejte sypkou směs přes síto a přidejte ji k ušlehanému základu a pokračujte ve šlehání. Nakonec přidejte zakysanou smetanu nebo jogurt. Opět šlehejte, dokut se vše krásně nespojí.
5. Polovinu vzniklého těsta přelijte do jiné mísí a přidejte hrachový motýlí květ – zlehka, ale důkladně promíchejte vařečkou.
6. Bábovkovou pečící formu dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
7. Do formy nalijte střídavě světlé a modré těsto. Pomocí špejle vytvořte krouživými pohyby mramorovaný design.
8. Bábovku položte na plech na pečení a pečte v grilu cca hodinu.
9. V průběhu pečení máte dostatek času připravit si modrou polevu smícháním všech ingrediencí.
10. Po upečení vyklopte bábovku na talíř či servírovací stojan a nechte řádně vychladnout. Posledním úkonem je, dle vlastní fantazie, polít bábovku polevou a poprášit moučkovým cukrem.

Recept a styling: Jannell Lo
Fotografie: Jessicy Kalmanové

Infolinka:
+420 774 154 484

E-mail:
info@broilking.cz